Årstid og element

Hva vi jobber med i sesongen

Sesongene med tilhørende element

Jeg legger opp mine yogakurs med fokus på sesong + elementet vi er inne i som følge av tradisjonell kinesisk
medisin (TCM). Alle elementer har et tilhørende organ.

VÅR
Vår TRE-ELEMENTET med påvirkende organ Lever og Galleblære-meridianen.

TRE-ELEMENTET er vårens energi, ekspansjon og energi i naturen. Det er årstiden som gir kraften til ny fødsel, vekst og fornyelse. Naturen trenger en viss kraft for at blomster skal komme opp av jorden etter vinteren. Energien kommer fra jorden og sprer seg, det samme gjør energien i kroppen. Våren er tiden for en kraftfull forening av Yin og Yang.

SOMMER
Sommer er ILD-ELEMENTET med påvirkende organ Hjerte og tynntarm-meridianene.

Dette er årstiden for fylt med mye energi, lange dager med solskinn. Sommeren’s energi er ikke så kraftig som våren. Sommeren handler om ekspansjon, vekst, aktivitet og kreativitet. Den gir oss varme og evnen til å motta glede, fred og kjærlighet. Når vi kjenner oss følelsesmessig trygge kan vi kommunisere med åpenhet og ærlighet. Dette er den mest yangtiden på året.

SENSOMMER
Sensommer er JORD-ELEMENTET med påvirkende organ milt og mage-meridianene.

Jord-elementet er sensommerens energi og tiden til forberedelse for innhøsting. Det gir oss evnen til å nære oss selv og
andre med medfølelse, som en mors omsorg for barnet. Styrker immunforsvaret og regulerer fordøyelse og ernæring. Gir trygghet, tilstedeværelse og energi. Det sies at i de fem-element-filosofien trenger de andre elementene også å kobles til jord-elementet.

HØST
Høst er METALL-elementet med påvirkende organ lunge- og tykktarm-meridianene.

Kornet og frukten er moden etter sommeren og det er tid for innhøsting, og frø, løv og frukt faller til jorden. Den biologiske forråtnelsesprosessen danner mineraler som gir god jordkvalitet. Som i naturen er høsten årstiden hvor vi kan trekke oss litt tilbake og den mest potente tiden på året til å få kontakt med den dypere spirituelle i oss. Vi får tilgangen til essensen av livet vårt.

VINTER
Vinter er VANN-ELEMENTET med tilhørende organer nyre- og blæremeridianer.

Vinterens energi fullfører syklusen av elementene. Den lagrer essensen av livet og kobler oss til flyten, mykheten og de organiske bevegelser. I Vann-elementet ligger også spiren til nytt liv. I fem-elementsirkelen er Vann-elementet nærmest jorden og er den optimale Yin-energien. Her finner vi evnen til å hvile, til å samle krefter, akkurat som vinteren som er hvilefasen i naturen. Det gir oss tilpasningsevnen, viljestyrke, vilje til å eksistere og energi til å gjennomføre det vi har satt som mål. Med alle disse kvalitetene har vi kraft til å overleve i vanskelige tider.

Vil du ha beskjed om kommende kurs?